Om e-smart

E-smart är en utbildning för pedagoger verksamma i Nacka kommun. Syftet med utbildningen är att få in IT som ett naturligt verktyg i undervisningen.
E som i e-learning, e som i effektivitet, e som i energi.
E som i elev!

Här bloggar deltagarna om sina erövringar i klassrummet.


lördag 1 november 2008

Vad är en e-smart lärare?

Det första jag tänker på är en lärare som vet när det passar att använda vad. Alltså, det gäller att vara så smart att man vet när de olika pedagogiska redskapen fungerar bäst. När nyheter dyker upp är det lätt att tro att de ska frälsa det man håller på med. I stället gäller det att fundera kring vad som fungerar bra som det är och vad som det nya är bättre på och som man ska ta till sig. Variation är också viktigt. Idag blir eleverna glada när man plockar fram datorn och kopplar in projektorn. Genom att bibehålla variation bibehåller man också glädjen för de olika sättet att arbeta på i skolan. Viktigt ät också att se till så att det inte bara blir ett nytt sätt att ha förmedlingspedagogik. Det gäller att få eleverna aktiva på olika sätt.
I början känns det som om det man åter igen behöver mest av är tid. Det tar tid att se sig omkring i cyberrymden för att hitta saker som passar. På vår skola har vi just nu Liber Espresso och det är inte bara att sätta sig direkt, utan det behöver också en hel del planering och sökande.

3 kommentarer:

ToveW sa...

Kikade på Liber Espresso som du nämner - är det värt kostnaden tycker du (98:- per användare)?

Sandra Wissting sa...

Tror att det kostar lite mindre, har hört 79 kr/användare och år, men det är iaf en kostnad man måste fundera över.

Ja, variation är viktigt. Tänk vad vi lärare har att leva upp till vad gäller konkurrensen från övriga kunskapskällor...

anna.bramming.bjare sa...

På Boo Gård betalar vi 85Kr/elev. Rätt mycket mindre än vad vi betalar till mediacentralen för att få tillgång till deras filmer som jag dessutom är urdålig på att utnyttja. Däremot känner jag att jag har en hel del kvar att lära mig om espresso.