Om e-smart

E-smart är en utbildning för pedagoger verksamma i Nacka kommun. Syftet med utbildningen är att få in IT som ett naturligt verktyg i undervisningen.
E som i e-learning, e som i effektivitet, e som i energi.
E som i elev!

Här bloggar deltagarna om sina erövringar i klassrummet.


tisdag 17 februari 2009

Bättre förutsättningar!

Nu har jag fått riktigt bra tekninska förutsättningar! Nu har jag haft kanon i taket i snart en månad, ljudet inkopplat och en praktisk hög rullhurts att ha min bärbara på. Det som är mest fascinerande är att jag använder detta varenda dag! I början var det mest planerade genomgångar, men allt oftare uppstår spontana situationer där det är bra att visa med kanonen. Detta är intressant eftersom jag tidigare år använt datorer och It ytterst lite. Tänk vad snabbt man vänjer sig bara man upptäcker fördelarna!

Jag märker också utvecklingen hos mina elever. Nu jobbar alla utan problem i PowerPoint, lägger in bilder i vår wiki och håller på att lära sig PhotoStory. De lär sig snabbt och tycker att det är jätteroligt. På fredag ska vi lämna in vårt bidrag till skolans It-utmaning "En leksaks livsöde" så just nu är det en febril aktivitet. Vi vann i höstas och det skapade mersmak...

Sabina Zetterberg

torsdag 12 februari 2009

E-smart tankar

Så, nu närmar man sig slutet. Pust. Mycket info har man fått.
Har fått en del inspiration från passen vi vart på. Blev helt frälst på google earth och photo story! Har lite mer tankar hur jag ska använda dessa i undervisningen dvs när jag fått min kanon. Nu är det inte så spännande när jag inte har ljud!!! Blir galen!

tisdag 10 februari 2009

Photostory...jippi!

Redan innan jag blev antagen till kursen så hade jag siktet inställt på att lära mig och använda mig av photostory. Ett program som jag hört av andra kollegor var riktigt uppskattat av både personal och elever.

Äntligen har jag fått testa på arbetssättet, som visar sig vara enkelt, roligt, ge fina effekter och bildspel. Att det sedan går att ladda ner gratis på microsofts hemsida gör inte saken sämre. Det enda som krävs är tid i datasalen...och en idé till en story.

måndag 9 februari 2009

Jag skriver mitt tredje inlägg och relekterar här över min egen esmart-utveckling som startade från ingenting och nu har blivit till en större vardag vissa dagar i veckan. Mina idee´om hur jag ska utveckla mitt eget IT-användande i klassrummet har nu stannat vid egna program. En esmart pedagog gör egna program som fyller syften klassen har behov av, mina program är i all enkelhet så som power point program för inlärning av begrepp och symbolik.
Första inlägget handlade för mej om att bli mera aktiv och effektiv som esmart pedagog, andra om kommunikation på nätet med föräldrar och elever samt om motivation och sista om att hitta bra program för elever att träna på hemma och att skapa egna.
Ettorna kan ännu inte skriva mycket men de har förstått tanken med wikisen och de visar intresse och kan kanske såsmåningom komma med egna idee´r.
/Camilla

fredag 6 februari 2009

ClipArt på wiki

I veckans uppgift på vår wikisida havsresan.wikispaces.com skulle barnen lägga in bilder på olika saker. Jag har gjort en länksamling till barnen på klassens hemsida och vi har pratat om lagliga bilder. De har väldigt svårt att förstå att det inte bara är att ta vilken bild som. Vi har pratat mycket om upphovsrätten, men ämnet måste ständigt upprätthållas. Det finns ju så många häftiga bilder som man inte får använda!!

När barnen kom på att det fungerar att ta bilder från ClipArt tog det ett tag innan vi tillsammans kom på hur man skulle göra för att klistra in dem på wikisidan. Det var kul att tillsammans kunna lösa problematiken. Dessutom de som lärde sig snabbt kunde hjälpa sina kompisar. Härlig utveckling! /Lina