Om e-smart

E-smart är en utbildning för pedagoger verksamma i Nacka kommun. Syftet med utbildningen är att få in IT som ett naturligt verktyg i undervisningen.
E som i e-learning, e som i effektivitet, e som i energi.
E som i elev!

Här bloggar deltagarna om sina erövringar i klassrummet.


torsdag 29 januari 2009

Har missat att vi ska skriva inlägg på denna blogg ang esmarta lärare. Var på Google Eart seminariet förra veckan och blev bara yr! Nästan lite illamående. Men men, tycker att det går lite för fort ibland. Vad ska vi använda allt till. Hinner inte riktigt smälta allt som vi går igenom, det skulle vara bra med ett repetitionspass.

Har i allafall kommit igång med mina 7:or och deras filmer i Photostory, i morgon ska de läsa in sina texter. Bildletandet är klart.

onsdag 28 januari 2009

Äntligen kommer jag in! Ingen aning om varför det inte funkade, men fick hjälp igår av Sandra och Kerstin. Så nu är jag på banan igen! Kanonbra Workshop igår om Google Earth. Kom hem med huvudet sprängfyllt av nya tankar, ideér och huvudvärk. Det var mycket att hålla reda på. Ni som ska gå imorgon har något att se fram emot...

Vill också tala om att nu rullar min wiki på, det är jättehärligt att se vad mina 4:or kan åstadkomma. Jag får bara positiv respons från dem så nu kör vi hårt!

Sabina

tisdag 27 januari 2009

Inspirerad!

Efter förra veckans workshop känner jag mig på gång igen, har lyckats boka in datasalar till några tillfällen.
Jag gillade upplägget med att titta på google earth, hitta.se, screenhunter m.fl. och funderar på att göra ett liknande upplägg på morgondagens datapass.

Har redan visat flera av sidorna för mina kollegor som blivit lika inspirerade som mig.
Nu hoppas jag att det kommer att bli lika uppskattat bland mina elever imorgon.

torsdag 22 januari 2009

Framtiden enligt KK-stiftelsen

Detta inlägg är publicerat på KK-stiftelsens hemsida av Stefan Pålsson. KK-stiftelsen stödjer bland annat IT-utvecklingen inom skola och utbildningssektorn och vill bidra till långsiktig kunskapsuppbyggnad om lärande och IT. Som vanligt blir man intresserad av vad som lyfts fram av KK-stiftelsen som ett framtidsområde, och den här rapporten ligger på hårddisken i skrivandets stund.

I inlägget presenterar Stefan Pålsson kortfattat rapporten, och pekar ut följande teknikområden som kommer förändra och driva utvecklingen inom undervisning och lärande:
1. Mobiltelefoni - där utvecklingen går mot multimediala enheter som alltmer liknar datorer. Här är iPhone ett tydligt exempel.
2. Datormolnet - blir allt viktigare och innebär en rejäl utmaning för hela det traditionella utbildningssystemet.
3. Geokodning - kan hanteras av allt fler enheter, bland annat mobiler och digitalkameror, och får nya användningsområden. Mer än 100 exempel finns samlade på Delicious.

4. Den personliga webben - det blir allt enklare att skräddarsy informationsflödet efter eget behov och intresse, bland annat med hjälp av RSS och sociala medier som Twitter, Facebook och Flickr.

5. Den semantiska webben - har det talats om länge, men nu tycks den vara på gång. En sex minuter lång video på Youtube förklarar på ett tydligt sätt vad det hela handlar om!

6. Smarta objekt - knyter samman verkligheten och nätet med hjälp av RFID, smartcards och andra tekniska lösningar.


Stefan Pålsson fortsätter:
Den växande globaliseringen, den ökade betydelsen av kollektiv intelligens, samt spridningen av datorspelande och visualiseringverktyg lyfts fram som viktiga trender.   

Horizon Report betonar att de studerande behöver utveckla sin digitala intelligens och få en undervisning som i möjligaste mån tar hänsyn till deras olika förutsättningar och behov. Och det blir allt viktigare att utbildningarna - och lärarna - kan dra nytta av de sociala medierna i undervisningen. Dessutom kommer det att krävas nya sätt att mäta lärandet som tar sin utgångspunkt i själva lärandeprocessen.


Låter som en spännande läsning, och en rolig utmaning att försöka förmedla dessa synsätt ovh kreativa tankar till mina kollegor och kontakter. Det är oftast i det mötet som roliga uppslag och intressanta lektioner föds - klassisk pedagogik möter ny teknik. 

onsdag 21 januari 2009

Häftigt med google earth! Fast svårt är det att ställa in bra bilder.
Barbro Skoglund

tisdag 20 januari 2009

okej, nu känner jag att jag också måste bidra med något inlägg i den här bloggen.
jag har precis kommit hem efter en inspirerande Google earth workshop. Det var riktigt roligt att göra sin egen powerpoint presentation med hjälp av Google earth och screen...nånting.
Jag tänker nu i nya banor när det gäller klassens Europa arbete som vi ska göra efter påsk.
vi får se vad det blir.
Nu går jag och äter middag. /Stella

fredag 16 januari 2009

Nu är jag igång......

Jag har tänkt på vad en e-smart lärare kan vara.
Har helt låst fast mej vid att det är en lärare som letar bra program att använda i pedagogiskt syfte. Nu har jag lärt mej att det också kan vara en lärare som skapar egna uppgifter med datorn till hjälp.
Jag har erfarit att bilder är bra och effektivt med ettor och jag kan förstå att den wikis som jag skapat för klassen skulle passa bäst i högre åldrar. Jag är optimist och engagerar mej just nu i att få igång en kommunikation via min sida med föräldrar som kan och vill arbeta med läxor på sitt barns sida. Vet ej hur föräldrarna kommer att tycka att det är eller om de ens är intresserade av att prova....

onsdag 7 januari 2009

Nya tag

Nu är det nytt år och nya tag som gäller. Tyvärr har det inte funnits så mycket tid till bloggande, men jag ser fram emot en ändring. Under hösten har däremot arbetet med IT i klassrummet gått framåt och det är även där som jag lagt min energi. Jag har skrivit om detta på kurshemsidan och där finns även en länk till klassens wikisida. Vi började arbeta med denna innan jul och nu under våren kommer det bli ytterligare intensivt arbete på vår sida sida som handlar om "havsresan" (En skrivuppgift som skrivs i kapitel. Det går ut på att eleverna ställs inför nya möten och händelser allt eftersom). Det kommer bli spännande att se vad som händer och hur arbetet med wikin kommer att utvecklas. Jag ser fram emot vårens alla IT upplevelser.../Lina

söndag 4 januari 2009

Äntligen!!!

Har ett antal gånger försökt komma in och skriva. Det visade sig att jag har två inloggningar men att det bara är den ena som tillåter mig att delta. Nu gäller det att komma ihåg den rätta i fortsättningen. Det är mycket nya saker att komma ihåg, bloggar, e-smart sidan, klassens wikis osv. Nu gäller det att fokusera. För er som inte ordnat mobilt bredband så är det toppen. Satt t ex på dotterns skridskoträning en tisdag och svarade på mejl. Balett-träningen på fredagarna är en bra tid för veckobrev om det inte hunnits med ännu. Har dessutom åkt längs E 4:an och surfat. Det funkade lite si och så, men ändå... Kan tipsa om Phone House som låter en prova olika mobila bredband i 10 dagar innan man behöver bestämma sig. Vi har ett lantställe i Östergötland. Dit tog vi med oss "dongar" från 3 olika operatörer och det var bara en som fungerade något så när. Det var ICE.NET som använder sig av NMT-nätet.